Luova laboratorio: Ikkunoita luovuuteen

TARINALLINEN NÄYTTELY 11.5. – 1.6.2021 VANHAN SOTKUN IKKUNOISSA SEKÄ DIGITAALISENA MATERIAALINA

Ikkunoita luovuuteen on tarinallinen ja monitaiteinen näyttely, joka sijoittuu Mikkelin Vanhan Sotkun ikkunoihin. Nämä 10 ikkunaa muodostavat eräänlaiset taulun kehykset, joiden sisään on sijoitettu esimerkiksi installaatiota ja esinekoosteita. Olennainen osa teosta on jokaisen ikkunan kautta avautuva virtuaalinen osuus, joka voi olla video, äänimaisema, kuvaesitys tai osallistava, virtuaalinen seinä seinäkirjoituksineen.

Nyt saa kurkkia ikkunoista… Etsi ja löydä esitys!
Teokseen tutustuminen tapahtuu omaan tahtiin, mihin aikaan tahansa teoksen esilläolo aikana. Teos alkaa Sotkun ulko-oven viereisen ikkunan luota. Teokseen kuuluvat ikkunat on merkitty kyltein ja numeroitu. Numerot osoittavat katsomisjärjestyksen. Lisäksi seinällä kulkee lankoja, jotka osoittavat suuntaa seuraavaan ikkunaan. Vanha Sotku kierretään kokonaan ympäri, ja palataan takaisin Jääkärinkadun ulko-ovelle. Tavoitteena on herättää katsojan uteliaisuus, halu kurkistella ikkunoista ja etsiä esitystä. Tuttu ympäristö voi näyttäytyä toisenlaisena, kun sitä tarkastelee taiteen kokemisen kautta.

Teoksen katsomisohje ja digitaalinen materiaali
Teoksen katsomiseen tarvitset älylaitteen, jossa on nettiyhteys sekä kuulokkeet. Virtuaaliset materiaalit avautuvat linkin kautta Luovan laboratorion YouTube-kanavalla. Voit katsoa teosta omaan tahtiisi, ja halutessasi palata uudelleen, vaikka kotoa käsin, itseäsi kiinnostavaan ikkunaan. Ikkunat ovat periaatteessa erillisiä teoksia, mutta ne on nivottu yhteen kehystarinalla.

Kirjailija luovan prosessin syvyyksissä
Ikkunoita luovuuteen -teoksen lähtökohtana on ollut paikkalähtöinen taide, uudenlaiset esitysmuodot ja katsomisen tavat sekä esityksen koostaminen ryhmä- ja aihelähtöisesti. Teos avaa näkökulmia ja kokemuksia luovuuteen ja luovan prosessin eri vaiheisiin. Katsojan rinnalla kulkee teoksen näkökulmahenkilö; Kirjailija, joka lähtee matkaan etsimään kadottamiaan sanoja ja omaa ääntään.

Avaa ikkunat luovuuteen:

  1. SIIVEKÄS
  2. MYRSKY(n) jälkeen
  3. STORYTELLING – “and then characters will come to you…”
  4. LINTUNAINEN – ”ehtii aivan liikaa keksii, kun itseänsä etsii ajatuksistaan…”
  5. LUOVUUDEN VIRTA  ”… merivirtojen juoksuun tai tuuleen, sen kirjoitukseen…”
  6. VAIVAISAKKA – ”Kirjoitan seiniin autiotalojen”
    Osallistava seinä: tästä linkistä pääset kirjoittamaan seinäkirjoituksen virtuaaliseen seinään. Mitä sinun mielestäsi näytelmässä ehdottomasti pitäisi olla? Millainen taideteos inspiroi sinua? Kiitos, kun jaat näkemyksesi!
  7. SUKELLUS – “and the stars look very different today…”
  8. JÄÄ SULAA – “vaienneen ääneni löysin”
  9. KOHTAAMINEN  ”Listen, watch and wait – A plot begins to shape”
  10. TILA ILOLLE – ”ja kirjoitan siitä, niin kuin aina halusin”

BONUS: VAELLA HETKI TEOKSEN MAISEMISSA
Ehdotettu soundtrack kotimatkalle tai tulevalle kävelyretkelle:
CMX: Siivekäs
Kari Tapio: Myrskyn jälkeen
Belle & Sebastian: Storytelling
Apulanta: Lokin päällä lokki
Dingo: Kirjoitan
David Bowie: Space Oddity
Antti Railio: Sulava jää
Matti Johannes Koivu: Opetan lintuja lentämään

Teoksen on valmistanut Mikkelin kansalaisopiston kokeilevan teatterin ryhmä Luova laboratorio lukuvuoden 2020 – 2021 aikana, suurelta osin etäopetuksessa.

TEKIJÄT:
Jaana Aholainen
Anna Forsström
Helena Hirvonen
Veli Huopalainen
Satu Hämäläinen
Tiina Konga
Maija Kuittinen
Kimmo Kuokkanen
Martta Lampinen
Leena Luostarinen
Susanna Muttilainen
Maaria Nykänen
Elisa Palmroos
Mimmi Rantala

Mukana myös: Tuula ja Veikko Rantala

Opetus ja ohjaus: Raisa Ekoluoma

Tekninen toteutus, kuvaus (osa kohtauksista) ja editointi: Leevi Heinonen

Projekti on toteutettu LAKE 2019 – Tulevaisuuden pedagogiset ratkaisut -hankkeen tuella. Projektin myötä on kehitetty digitaalisia ratkaisuja teatteritaiteen etäopetukseen, yhteistoiminnalliseen käsikirjoittamiseen ja esityksen koostamiseen. Lisäksi on luotu uudenlainen, digitaalista materiaalia hyödyntävä esitysmuoto, joka mahdollistaa kulttuurielämysten välittämisen myös aikana, jolloin perinteinen esitystoiminta ei ole mahdollista.

© Mikkelin kansalaisopisto 2024

X