Yleisluennot

Yleisluentoja yhteistyössä
ja eri aiheista

Mikkelin kansalaisopisto järjestää lukuvuoden aikana joitakin yleisluentoja ja monet niistä toteutetaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Yleisluennoista voi esittää toivomuksia opistolle.

Lukuvuoden 2022-23 aikana järjestetään vielä seuraavat yleisluennot.

1103119 YLEISLUENTO: Joulu taiteessa
Yliopistokeskuksen auditorio, Lönnrotinkatu 5
Ma 14.11.2022 klo 17.00-18.30
Miltä näyttää joulu kirkossa ja kansan parissa? Miten joulusta tuli kulutuksen ja perheen juhla? Katsahdamme myös jouluviihteeseen ja nykytaiteen jouluun. Tutustumme monikasvoiseen jouluun taiteen kautta.
Luento on ilmainen eikä sille tarvitse ilmoittautua.

Luennon pitää galleristi, luennoitsija Maria Ollikainen.

2198404 Yleisluento: Rukous
Suomen nuoriso-opiston Artium-sali, Paukkulantie 22
La 11.2.2023 klo 11.00-16.00

Mikkelin ylienkeli Mikaelin kirkon ystävät ry järjestää yhteistyössä Mikkelin kansalaisopiston ja Itä-Suomen yliopiston sekä Saimaan ortodoksisen seurakunnan kanssa seminaarin aiheesta Rukous. Seminaari on jatkoa vuonna 2022 järjestetylle Pyhät ja pyhyys ortodoksisuudessa -seminaarille. Kaikki aiheesta ja ortodoksisuudesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan mielenkiintoiseen iltapäivään asiantuntijoiden johdattelemana. Tilaisuus on maksuton. Tilaisuutta voi seurata paikan päällä tai livestriiminä.

Striimi julkaistaan Saimaan ortodoksisen seurakunnan YouTube -kanavalla. Paikalle tulevilta edellytetään ennakkoon ilmoittautumista Mikkelin kansalaisopiston kautta.

Ohjelma:
• Kahvi (omakustanteinen) klo 11 alkaen.
• Seminaari klo 12 alkaen:

  • Rukous -vuoropuhelua Jumalan kanssa – Haminan piispa Sergei
  • Kilvoituselämä rukouselämän tukena – pastori Risto Käyhkö
  • Esirukous – rukous elävien ja kuolleiden puolesta – rovasti Raimo Sissonen
  • Jeesuksen rukouksen harjoittaminen ortodoksisessa hengellisyydessä – pappismunkki, yliopistonlehtori Damaskinos Olkinuora

Osallistujat ovat lämpimästi tervetulleita seminaarin jälkeen vigiliaan Ylienkeli Mikaelin kirkkoon (Paavalinkatu 4, Mikkeli) klo 17 ja sunnuntaina liturgiaan klo 10. Liturgian jälkeen on myös mahdollisuus osallistua kirkkokahveille.

2198405 Yleisluento: Mannerheim – Puolan vuodet
Yliopistokeskuksen auditorio, Lönnrotinkatu 5
To 9.3.2023 klo 17.30-19.00

Mannerheim vietti vuodet 1909-1916 Puolassa ja hänen omien muistelmiensa mukaan ne olivat hänen elämänsä parhaat. Puolalla oli Mannerheimin sydämessä paikka hänen elämänsä loppuun saakka. Siitä ei kerro ainoastaan hänen ja ruhtinatar Maria Lubomirskan vuosikymmeniä jatkunut ystävyys, vaan myös se, että Mannerheim teki II maailmansodan aikana kaikkensa pelastaakseen Saksan keskitysleireille joutuneet lähimpänsä. Luennoitsijana on VT, tietokirjailija, Puola-asiantuntija Jukka Soisalon-Soininen.
Esitys kertoo Mannerheimin puolalaissuhteista aina aristokraateista ulaaneihin ja laulajattarista suutarimestareihin. Puolalla ja puolalaisilla oli merkittävä vaikutus Mannerheimin ajatusmaailmaan.

Anna ja Jukka Soisalon-Soininen ovat kirjoittaneet teoksen Mannerheim – Puolan vuodet ja se on saanut kiittävän vastaanoton.
”Teoksenne syventää olennaisesti kuvaa Mannerheimista, Puolasta, Suomesta – ja Venäjästä”, kirjoittaa professori Martti Häikiö.
Luento on ilmainen eikä sille tarvitse ilmoittautua.

2198403 Yleisluento: Pyörällä päästään vai turvallisesti pyörällä?
Yliopistokeskuksen auditorio, Lönnrotinkatu 5
Ke 10.5.2023 klo 17.30-19.00

Yleisluennolla mietitään yhdessä keinoja liikenteessä selviytymiseen ja kerrataan pyöräilyn sääntöjä. Osallistujien kysymykset ja liikenteen mahdolliset ongelmapaikat Mikkelin seudulla ovat luennon keskiössä. Luentoa voi seurata myös etänä internetin välityksellä osoitteessa http://link.otavia.fi/yleisluento. Luento on ilmainen eikä sille tarvitse ilmoittautua. Luento toteutetaan yhteistyössä Liikenneturvan kanssa. Luento on ilmainen eikä sille tarvitse ilmoittautua.

Luennoitsijoina suunnittelija Mia Nyholm ja yhteyspäällikkö Eini Karvonen Liikenneturvasta.

© Mikkelin kansalaisopisto 2023

X