Monta kieltä, monenlaisia kursseja
Kielikurssien valikoima on monipuolinen: tarjolla on eri kieliä ja eri tasoja, voit osallistua luokkaopetukseen tai nettikurssille. Ohjeita oikean tasoisen kurssin löytämiseen on alimpana tällä sivulla.
Löydät tarjolla olevat kurssit ja voit ilmoittautua niille täältä.
Tervetuloa oppimaan uutta, kertaamaan tai vahvistamaan kielitaitoasi!
Kielikurssien suunnittelusta vastaa FT Päivi-Maria Jaatinen, puhelin 050 311 7040, sähköposti paivi-maria.jaatinen@sivistys.mikkeli.fi.
Kielten lähiopetus
Kielten lähikurssit kokoontuvat luokkahuoneessa. Joillekin lähikursseille voi kuitenkin osallistua myös etäyhteydellä. Jos kurssin oppitunneille voi osallistua etänä, se on kerrottu kurssin kuvauksessa. Kielten yleiskursseilla harjoitellaan kaikkia kielen osa-alueita: kuullun ja luetun ymmärtämistä, puhumista ja kirjoittamista. Keskustelukursseilla keskitytään suullisen vuorovaikutuksen kehittämiseen. Opiskelijat voivat itse vaikuttaa keskusteltavien aiheiden valintaan. Teemakursseilla kieltä opitaan jonkin tietyn teeman näkökulmasta. Tehokursseilla opiskelu on tavoitteellista, tehokasta ja nopeaa. Täsmäkurssit on suunniteltu tiettyä opiskelijaryhmää silmällä pitäen.
Lähiopetus tarjoaa mukavaa ja vuorovaikutteista opiskelua, jossa opetusmenetelmät ovat monipuolisia ja inspiroivia.
Kielten nettikurssit
Nettikurssilla voit opiskella kotona oman tietokoneen äärellä. Osalla kursseista opiskelu tapahtuu tiettyyn aikaan videoneuvotteluohjelman avulla. Toisen tyyppisillä kursseilla saat viikkotehtäviä, jotka voit tehdä silloin kun se sinulle parhaiten sopii. Nettikursseissa teemme yhteistyötä useiden eri kansalaisopistojen kanssa. Kannattaa ilmoittautua, vaikka jäisi varasijalle, muista opistoista voi vapautua paikkoja, ja varasijaltakin voi päästä mukaan kurssille.
Kielikahvila
Kurssien lisäksi kansalaisopisto järjestää kerran kuussa kielikahvilan, jonne kuka tahansa voi maksutta tulla harjoittelemaan kielten puhumista. Kevään 2025 kielikahvilat järjestetään lauantaisin klo 14-15.30 kahvila Stellassa 18.1., 15.2., 15.3. ja 12.4.2025.
Oppikirja
Jokainen opiskelija hankkii itse kurssilla käytettävän oppikirjan. Älä hanki oppikirjaa, ennen kuin kurssin alkaminen on varmistunut. Ensimmäiselle tunnille voi tulla ilman oppikirjaa. Kaikilla kursseilla käytössä ei ole oppikirjaa, vaan opettaja tuo materiaalin. Joillain kursseilla kirja päätetään vasta kurssin alussa. Nämä erityistapaukset on aina mainittu kurssin kuvauksessa.
Kurssien digitaalinen oppimisympäristö
Useimmilla kursseilla on digitaalinen oppimisympäristö. Sieltä voit poissaolokerran jälkeen käydä katsomassa, mitä tunnilla on käsitelty ja mitä tuli läksyksi. Oppimisympäristöstä saattaa löytyä myös lisämateriaalia ja mielenkiintoisia linkkejä tms. Opettaja esittelee kurssin digitaalisen oppimisympäristön opiskelujen alussa. Digitaalinen oppimisympäristö on kielten kurssien lisäpalvelu. Normaaliin lähiopetukseen osallistuminen ei kuitenkaan edellytä tietokoneen käyttöä.
Opintotodistukset
Opiskeltuasi kurssin, sinun on mahdollista saada kurssista osallistumistodistus. Opiskelusta annetaan kurssin päätyttyä pyydettäessä osallistumistodistus, joka maksaa 6 euroa. Todistuksen saa ottamalla yhteyttä Mikkelin kansalaisopiston toimistoon.
Miten löydän itselleni sopivan tason?
Kielten kursseissa on maininta kurssin tasosta. Mieti, mille tasolle arvioisit oman kielitaitosi. Huomaa, että ohjelmassa ilmoitetut tasot ovat kielten osaamisen tavoitetasoja. Kurssille osallistuminen ei siis edellytä, että oma kielitaito vielä olisi kurssille annetulla tasolla. Mikkelin opiston kielten ainealueella käytetään kielten oppimisen, opettamisen ja arvioinnin eurooppalaista viitekehystä.
Kielten osaamisen taitotasot määritellään asteikolla A0-C2. A0 tarkoittaa alkeista lähtevää kielen osaamista. Alkeis- ja perustason kielitaito sijoittuu tasoille A1-A2. Keskitason kielitaito sijoittuu tasoille B1-B2. Ylin, hyvän taitajan taso sijoittuu tasoille C1-C2.
Löydät kielitaidon tasojen eurooppalaisen viitekehyksen internetistä seuraavasta osoitteesta: http://www.oph.fi/sites/default/files/documents/kielten_taitotasoasteikko.pdf
Voit testata osaamistasi myös Dialang-kielitestillä. Testin tarkoitus on antaa opiskelijoille yleisesti tietoa kielenosaamisen tasosta. Dialang sijaitsee Lancasterin yliopiston sivuilla. Testiin pääset seuraavasta linkistä: https://dialangweb.lancaster.ac.uk/getals
Tasolta toiselle siirtyminen mahdollistuu käytännössä useamman vuoden opiskelun kautta. Saman tavoitetason sisälläkin kursseissa voi olla eroja. Monet kielten kurssit, kuten keskustelukurssit, soveltuvat myös ylemmällä tasolla oleville.
Löydät tarkempaa tietoa kielitaitotasoista vielä seuraavalta sivultamme: https://kansalaisopisto.mikkeli.fi/opetus/kielet/kielten-taitotasokuvaukset/
.